Svenskt Centrum för studier av internationell säkerhet och terrorism – SCISTS
Efter Talibans återkomst till makten i Afghanistan för tre år sedan vidtog Tadzjikistan åtgärder för att stärka sitt gränssäkerhet, bland annat genom att bygga ett säkerhetsbälte och övervakningspunkter längs den gemensamma gränsen på 1374 kilometer, varav cirka 1184 kilometer är flodgräns och 190 kilometer är landgräns.
Tadzjikistan, efter Pakistan och Iran, bygger ett säkerhetsbälte vid gränsen till Afghanistan. Landet har stationerat 2000 soldater och etablerat över 60 övervakningspunkter efter det amerikanska tillbakadragandet. Den ryska militärbasen 201 bidrar till att stärka gränssäkerheten, och det finns sju officiella övergångspunkter mellan länderna.
Säkerhetsmål
- Genom detta initiativ strävar Tadzjikistan efter att uppnå flera mål, bland annat:
- Förhindra spridning av säkerhetsproblem och extremism till Centralasien.
- Skapa en säker ekonomisk korridor för handel, vilket kan få stöd från Kina.
- Bekämpa narkotikasmuggling, en stor regional utmaning.
Fördjupa det säkerhetspolitiska samarbetet mellan länderna som gränsar till Afghanistan, särskilt inom ramen för Shanghai Cooperation Organization och den kollektiva säkerhetspakten.
Tadzjikistans beslut att bygga ett säkerhetsbälte är nära kopplat till landets oro för Taliban-rörelsen och de träningsläger för väpnade grupper som finns nära gränsen. Denna oro har fått president Emomali Rahmon att ta upp frågan på ett officiellt möte för ledarna i den kollektiva säkerhetspakten 2022. Sedan Talibans återkomst till makten i Afghanistan har Rahmon upprepade gånger uttryckt sin bekymring över spridningen av väpnade grupper och ”terroristgrupper” längs Tadzjikistans gräns.
Regionala utmaningar och säkerhetshot
För att genomföra planerna om ett säkerhetsbälte krävs ett omfattande regionalt samförstånd, vilket kan komma att stötas på hinder från Taliban, med tanke på deras relationer med Ryssland och Kina. Detta kan medföra både säkerhetsmässiga och politiska konsekvenser för Tadzjikistans säkerhetsbälte vid gränsen till Afghanistan.
Säkerhetsexperter i Tadzjikistan kopplar byggandet av säkerhetsbältet till de ökade hoten från explosioner och mord i norra Afghanistan, särskilt i provinserna Kunduz och Takhar, där Islamiska staten tagit ansvar för bland annat en bankexplosion och mordet på en kinesisk medborgare.
Den tidigare afghanske ambassadören, Najibullah Alikhil, menar att säkerhetsbältet inte är tillräckligt för att stoppa rekryteringsnätverken för väpnade grupper i Centralasien. Han betonar istället att lösningen ligger i ett starkare säkerhetssamarbete och officiellt samarbete med Afghanistan.
Det säkerhetsbälte som Tadzjikistan försöker skapa är fortfarande ett omtvistat ämne. Vissa ser det som en nödvändig åtgärd för att skydda landets gränser, medan andra anser att det är ett kostsamt och orealistiskt projekt. När spänningarna i regionen ökar kvarstår den viktigaste frågan: Kan detta säkerhetsbälte stärka säkerheten, eller kommer det istället att förvärra den geopolitiska situationen i Centralasien?