Frankrike var bland de europeiska länderna som påverkades mest av konsekvenserna av kriget i Ukrain, efter att ha levererat militär och ekonomisk hjälp till Ukraina, vilket direkt påverkat pris- och inflationsindikatorer. Frankrike drabbades av återverkningarna av det ekonomiska kriget till följd av konflikten mellan Ryssland och väst som har pågått i mer än ett och ett halvt år. Detta ledde den franska regeringen att vidta flera åtgärder för att hantera de nuvarande ekonomiska utmaningarna.
Värdet av det franska militära stödet
Frankrike rankades sjunde i fråga om storlek på stöd till Ukraina. Det militära stödet från Frankrike till Kiev uppgick till 500 miljoner euro under 2022. Detta stöd inkluderade Caesar-howitzer, Mistral – luftvärnsrobotar. Frankrikes president Emmanuel Macron bekräftade i december 2022 att landet kommer att fortsätta stödja Ukraina med vapen under 2023, efter att ha levererat Crotale–missiluppskjutare och Crotale-robotbatterier till Ukraina i november 2022. Dessutom var Frankrike värd för en internationell konferens den 13 december 2022 för att samla stöd till Kiev och etablerade Paris-mekanismen för att koordinera nödhjälp.
I mars 2023 kritiserades Frankrike för att ha bromsat ner Europeiska unionens steg för att köpa vapen till Ukraina till ett värde av två miljarder euro. Detta berodde på kravet att ammunitionen skulle tillverkas inom unionen. Å andra sidan försvarade Paris detta genom att hävda att de vill ha garantier om att avtalet om vapeninköp enbart inkluderar företag inom unionen. Detta ledde till återupptagande av aktiviteterna för företaget ”Les Forges de Tarbes” i Frankrike, som började tillverka 155 mm granater, med tanke på det ukrainska försvarets behov av sådan ammunition.
Former av franskt stöd till Ukraina
Det franska stödet till Ukraina begränsades inte bara till militärt stöd, utan inkluderade även skapandet av en särskild fond för att stödja Ukraina med en summa på 100 miljoner euro, för att möjliggöra Ukraina att direkt köpa militär utrustning från vapentillverkare och underhålla av tillhandahållen utrustning. Frankrike åtog sig att tillhandahålla över en miljard euro mellan september 2022 och april 2023 i form av medicinsk, livsmedelsmässig och akut hjälp till internflyktingar och flyktingar, minröjning, samt stöd till ukrainska journalister.
Frankrike genomförde en medicinsk evakueringsoperation för 32 ukrainska soldater och 40 barn och allokerade 31,6 miljoner euro för att stödja icke-statliga humanitära organisationer och Internationella Röda Korsets kommitté. De bidrog även med 140 miljoner euro till FN-organ som arbetar med humanitärt och medicinskt arbete i Ukraina. Det franska stödet riktades mot att återuppbygga Ukraina genom att tillhandahålla 400 miljoner euro som direkta lån och deltagande från 700 franska företag på återuppbyggnadskonferensen i december 2022.
Relationerna mellan Moskva och Paris
Det franska stödet till Kiev har påverkat relationerna mellan Moskva och Paris. Den 8 januari 2023 kritiserade den ryska medierna Paris’ åtaganden att skicka stridsvagnar till Kiev, och ordföranden för den ryska Duman’s utrikeskommitté, Alexey Pushkov, ansåg att detta steg ökade konfrontationen mellan hans land och NATO.
Trots den franska presidenten Emmanuel Macrons ihärdiga försök att öppna kommunikationskanaler med sin ryska motpart, Vladimir Putin, har spänningen präglat deras relation. Därför har inofficiella ryska uppmaningar ökat om behovet av förebyggande attacker mot Frankrike som en form av svar på det militära stödet som ges till Ukraina.
Politiska partiernas ställningstagande till kriget
Det finns variationer i partiernas positioner i Frankrike när det gäller stödet till Kiev och krigets konsekvens. Den franska ekonomiministern Bruno Le Maire varnade den 9 mars 2022 för en energikris och jämförde det med oljekrisen 1973, och han betonade risken för att uppleva en liknande chock. Under september 2022 deltog Manon Aubry, en ledamot från partiet ”La France Insoumise,” i protester mot den dåliga ekonomiska situationen och påpekade att prisökningen var den största köpkraftsförlusten på 40 år.
Samtidigt bekräftade den franske försvarsministern Sébastien Lecornu sitt lands militära stöd till den ukrainska armén under sitt besök i Kiev den 28 december 2022 med en fond på 200 miljoner euro.
Krigets återverkningar på den franska ekonomin
Frankrike var bland de europeiska länderna som påverkades mest av konsekvenserna av kriget i Ukraina. Under 2022 ökade konsumentpriserna med 5,2%, med en ökning på 23,1% för energipriser och 6,8% för livsmedelspriser. Priserna på tillverkade varor och tjänster ökade med 3%. Inflationen i Frankrike sjönk dock i maj 2023 och låg på 5,1%, efter att ha stigit till över 6% i början av 2023, främst på grund av ökade priser på livsmedel och energi.
Inflationen fortsatte att sjunka och nådde i juli 2023 sin lägsta nivå under ett år och en halv, med en takt på 4,3%, efter en nedgång på 12,7% i livsmedelspriserna. Arbetslösheten ökade under det andra kvartalet 2023 med 7,2%, och antalet arbetslösa i Frankrike ökade med 20 000 personer, vilket ledde till att det totala antalet arbetslösa nådde 2,2 miljoner personer fram till juni 2023.
Under både 2022 och 2023 upplevde Frankrike en betydande nedgång i tillväxten i den näst största ekonomin inom Europeiska unionen. Detta skedde samtidigt som det fanns oro för en recession i det närliggande Tyskland, med en ekonomisk nedgång i Europa till följd av påverkan av den ryska krigföringen i Ukraina. Samtidigt har landet stått inför en betydande ökning av energi- och livsmedelspriser. Finansministern har uttryckt att man förväntar sig att inflationen i Frankrike kommer att nå 6% under de kommande månaderna och 4% senare.
Den franska medborgarens reaktion
Fransmännens reaktioner på påverkan av kriget i Ukraina på ekonomin har fortsatt. Den 5 mars 2022 bevittnade Paris massiva demonstrationer med deltagande av tusentals personer som motsatte sig kriget i Europa. Samtidigt organiserade demonstranter i flera franska städer marscher i stöd för Ukraina. En opinionsundersökning den 24 augusti 2022 visade att 87% av de deltagande ansåg att Frankrike borde fortsätta stödja Kiev, medan endast 8,2% stödde avskaffandet av detta stöd.
Orsakerna till protesterna i Frankrike begränsades inte till deras ståndpunkt i kriget och deras hjälp till Ukraina. Protester bröt ut i september, oktober och november 2022 på grund av höga inflationstakten och prisökningar. Demonstranterna krävde lönehöjningar, att pensionsåldern skulle ligga kvar vid 60 år, och ekonomiskt stöd på 1100 euro till unga för ekonomiskt oberoende. Protesterna återupptogs i januari 2023 med tusentals deltagare som krävde institutionella reformer och åtgärder mot inflationen.”
statliga åtgärder
Regeringens svar på protesternas krav kom snabbt för att hantera den ekonomiska kris som uppstått till följd av kriget i Ukraina.
April 2022: Regeringen förlängde en förordning som innebar en rabatt på 15-18 cent per liter bensin.
Juli 2022: Den franska finansministern Bruno Le Maire meddelade att landet avsåg vidta åtgärder för att mildra inflationensbördan, vilket skulle kosta 20 miljarder euro, efter att man redan hade allokerat 26 miljarder euro under 2022 för att tackla höjda priser på energi och livsmedel. Det franska parlamentet röstade för att höja flera sociala förmåner med 4%, inklusive pensioner.
Augusti 2022: Frankrike höjde minimilönen för fjärde gången på mindre än ett år med 2,01%.
April 2023: Arbetsministeriet meddelade en ökning av minimilönen med 2,19% för att hjälpa arbetstagare att anpassa sig till inflationen.
Bedömning och framtidsutsikt
Det ukrainska krigets inverkan på den franska ekonomin beror på olika faktorer, inklusive konfliktens varaktighet och intensitet, nivån av ekonomisk integration mellan Frankrike och Ukraina, samt de globala ekonomiska förhållandena. Kriget i Ukraina har lett till avbrott i handeln mellan Ukraina och Frankrike, vilket har påverkat franska företag som är beroende av import och export med Ukraina. Företag inom sektorer som jordbruk, tillverkning och energi har stött på utmaningar på grund av avbrott i leveranskedjor eller minskad tillgång till marknaderna.
Geopolitiska händelser kan leda till ökade svängningar på finansmarknaderna. Investerare kan vara mer utsatta för risker, vilket kan påverka aktiepriser och valutakurser. Deras investeringsprojekt och franska finansiella institutioner och investerare som har exponering mot Ukraina eller Ryssland kan också påverkas.
Flyktingkrisen som orsakats av kriget i Ukraina har haft en inverkan i Frankrike. Även om detta primärt är en humanitär oro, kan det också ha ekonomiska effekter eftersom regeringar och organisationer allokerar resurser för att stödja flyktingar. Europeiska unionen, inklusive Frankrike som är medlem i EU, visar ofta en kollektiv solidaritet som svar på geopolitiska händelser. EU:s svar på konflikten i Ukraina, inklusive eventuell ekonomisk eller humanitär hjälp, kan ha ekonomiska konsekvenser för Frankrike.
Kriget i Ukraina har tvingat Frankrike att öka sina försvarsutgifter och delta i NATO, vilket har påverkat landets budget och ekonomiska prioriteringar.
Det franska stödet till Ukraina kan delas in i två faser. I den första fasen var Paris mycket återhållsam med att ge stöd till Kiev. Men efter besöket av den franska försvarsministern i Kiev och det ukrainska presidentens besök i Paris gick det franska stödet till Kiev in i en ny fas med leverans av tunga vapen, stöd till flyktingar och den ukrainska ekonomin. Detta hade negativa effekter på den ekonomiska situationen i Frankrike å ena sidan och på de fransk-ryska relationerna å andra sidan. Som ett resultat har kommunikationen mellan Macron och Putin brutits sedan mitten av förra året, vilket hotar med allvarliga konsekvenser för energi- och livsmedelskriser i Europa generellt och Frankrike särskilt, med vintern som närmar sig.
Påverkan av kriget i Ukraina och omfattningen av stödet till Kiev på den franska ekonomin ställer regeringen inför en svår utmaning när det gäller att övervinna dessa påverkningar och uppfylla fransmännens krav på lättnad under det första året av kriget. Det finns också andra skäl som stöder möjligheten till nya protester i Frankrike. Därför strävar regeringen genom sina åtgärder för löner efter att lugna den franska allmänheten.
Fortsättningen av det franska stödet till Ukraina tillsammans med andra västländer ökar sannolikheten för att kriget kommer att fortsätta under en längre tid. Detta kommer att öka bördan på ekonomin under kommande period och hota framgången för den franska regeringens senaste åtgärder för att hantera de ekonomiska och sociala konsekvenserna av den rysk-ukrainska västliga konflikten.
De skador som den franska ekonomin har drabbats av till följd av kriget i Ukraina och de efterföljande prisökningarna och inflationen kräver att regeringen omprövar sin strategi för att säkra sitt behov av mat och energi. Det liknar de beslut som har fattats om försvarsutgifter, med tanke på förväntningarna på en försämrad situation mellan Frankrike och Ryssland som en del av den pågående konflikten mellan de västra och ryska sidorna.
Referenser
Ambassade de France au Royaume Uni. 2023. ”France pledges further military support to Ukraine”
https://bit.ly/3sZXOzD
lemonde. 2023. ”France organizes long-term military support for Ukraine”
https://bit.ly/46mpoWd
Apnews 2023.”France pledges more military aid as Ukraine’s Zelenskyy makes surprise Paris visit to meet Macron”
https://bit.ly/46n0vd3
الشرق الأوسط”. 2023. تراجع التضخم في فرنسا إلى أدنى معدلاته في 17 شهراً”
https://bit.ly/3ZBW3VD