Det ekonomiska hotet utgör en central faktor i den europeiska strategin för försvar och säkerhet, särskilt efter den ukrainska konflikten, med tanke på den intensiva globala konkurrensen inom ekonomin mellan Västvärlden och Ryssland samt Kina. Specifikt anses Ukrainakriget, konflikterna i Georgien och Moldavien och rollen som länder som Vitryssland spelar, vara de främsta hoten mot Europa. Den instabila situationen på Västra Balkan, islamistisk terrorism i området längs Afrikas kust, regionala konflikter i Mellanöstern tillsammans med ökad uppmärksamhet på Indien och Stilla havet samt Latinamerika, är också viktiga utmaningar, tillsammans med cybersäkerhetshot.
Josep Borrell, Europeiska unionens representant för utrikesfrågor, säger: “Europa måste lära sig att tala med styrkans språk”. Dessa uttalanden återspeglar exakt de åtgärder som Europeiska unionens medlemsländer vidtar för att fastställa en strategi för säkerhet, politik och ekonomi, mot bakgrund av de förändringar som påverkat unionens länder på grund av den ukrainska krisen och dess direkta hot mot Europas militära och ekonomiska säkerhet.
Europas strategi för ekonomisk säkerhet
Den 20 juni 2023 lanserade Europeiska kommissionen en ny strategi för ekonomisk säkerhet mot bakgrund av internationella geopolitiska spänningar, främst de följder som den ukrainska krisen haft på Europa. Europeiska kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, sa att Bryssel vill säkerställa att ett visst antal europeiska teknologier inte kommer att bidra till att stärka militära förmågor för vissa länder. Mot bakgrund av påtryckningar från USA vill Bryssel fortsätta sin strategi gentemot Peking som balanserar oro för ett alltför stort beroende av Kina med att upprätthålla handelsförbindelserna med världens näst största ekonomi.
I följande dokument som fastställdes i Bryssel framgår att kommissionen genom den nya strategin avser att hantera säkerhetsrisker som utländska investeringar utgör och förstärka exportkontrollen av varor med både civila och militära användningsområden. Bland de teknologier som nämns i dokumentet finns offentlig datorkraft, artificiell intelligens, sjätte generationens kommunikationsteknologi, bioteknik, avancerade mikrochips och robotar. Strategin kommer sannolikt att förhindra europeiska företag från att producera flera typer av teknologi i länder som Kina och Ryssland.
Strategins mål
Den europeiska strategin för ekonomisk säkerhet fokuserar på flera viktiga aspekter. Framför allt att minska risker som står från vissa ekonomiska flöden i samband med ökade geopolitiska spänningar och snabba teknologiska förändringar. samtidigt som att upprätthålla högsta grad av öppenhet och ekonomisk dynamik. Strategin erbjuder en gemensam ram för att uppnå ekonomisk säkerhet genom att stärka Europeiska unionens ekonomiska grund och dess konkurrenskraft samt att samarbeta med så många länder som möjligt för att hantera gemensamma problem och intressen.
Europeiska länder strävar efter en mer omfattande ansats till riskhantering. De risker som vissa ekonomiska kopplingar medför utvecklas snabbt i den nuvarande geopolitiska och teknologiska miljön och sammanfaller allt mer med säkerhetsbekymmer. Av detta skäl måste Europeiska unionen arbeta på att utveckla en heltäckande strategi för att identifiera, utvärdera och hantera risker som hotar dess ekonomiska säkerhet gemensamt.
Ursula von der Leyen, ordförande för Europeiska kommissionen, säger den 21 juni 2023: “Global integration och öppna ekonomier har varit en kraft för våra företag, vår konkurrenskraft och vår europeiska ekonomi. Detta kommer inte att förändras i framtiden. Men vi måste också vara tydliga om att världen har blivit mer kontroversiell och geopolitiskt. Därför har ekonomisk säkerhet blivit en prioritet för oss och många av våra partners. Idag är Europa den första stora ekonomin som antar en strategi för ekonomisk säkerhet. Det kommer att säkra Europas suveränitet, säkerhet och välstånd de kommande åren.”
Risker som påverkar den europeiska ekonomiska säkerheten
Strategin föreslår en metodik för riskbedömning, som bör genomföras av kommittén och medlemsländerna i samarbete med kommissionen, där det är lämpligt, med bidrag från privata sektorn. Processen bör vara dynamisk och pågående, samt att strategin rekommenderar att utföra en omfattande riskbedömning inom fyra områden av ekonomisk säkerhet, nämligen risker relaterade till:
(1) resiliens i försörjningskedjor, inklusive energisäkerhet.
(2) fysisk säkerhet och cybersäkerhet för kritisk infrastruktur.
(3) teknisk säkerhet och teknikläckage.
(4) användning av ekonomiska beroenden eller ekonomiskt tvång som vapen.
Riskundvikningsmekanism
Strategin fastställer också hur man kan mildra specifika risker genom en tredimensionell strategi, det vill säga genom:
- Att stärka den Europeiska unionens konkurrenskraft genom att främja den inre marknaden, stödja en stark och flexibel ekonomi, investera i färdigheter och främja forsknings- och teknikutvecklingsbasen samt den industriella basen för den Europeiska unionen.
- Att skydda den ekonomiska säkerheten för den Europeiska unionen genom en uppsättning befintliga politiska verktyg samt genom att överväga nya politiska åtgärder för att hantera eventuella potentiella sårbarheter. Detta kan göras på ett proportionellt och noggrant sätt för att minimera eventuella oavsiktliga negativa effekter som kan påverka den europeiska och globala ekonomin.
- Att samarbeta med så många partners som möjligt för att främja ekonomisk säkerhet, inklusive genom att förstärka handelsavtal och genomförandet av dem, främja andra partnerskap och förstärka det regelbaserade internationella ekonomiska systemet och multilaterala institutioner, såsom Världshandelsorganisationen (WTO), samt investera i hållbar utveckling genom den globala portalen.
Åtgärder mot ekonomisk säkerhet för Europas länder
Europeiska unionen diskuterade med Europaparlamentet utvecklingen av ett ramverk med medlemsländerna för att bedöma de risker som påverkar unionens ekonomiska säkerhet den 29 och 30 juni 2023. Detta inkluderade att skapa en lista över teknologier av avgörande ekonomisk betydelse och utvärdera deras risker för att införa lämpliga riskminskningsåtgärder. De diskuterade även att engagera sig i en strukturerad dialog med den privata sektorn för att utveckla en gemensam förståelse för ekonomisk säkerhet och uppmuntra dem att vidta lämpliga åtgärder och hantera risker med hänsyn till ekonomisk säkerhet. De fortsatte att stödja EU:s teknologiska självständighet och flexibilitet inom värdekedjor i Europeiska unionen, inklusive utveckling av bioteknologier genom europeiska strategiska teknikplattformen (STEP).
Listan över direkt utländska investeringskontroller granskades och alternativ utforskades för att säkerställa tillräckligt riktat stöd för forskning och utveckling inom området för dubbelt användbara teknologier. Dessutom genomfördes fullständig implementering av EU-förordningar om exportkontroll av dubbelanvändningsvaror, och förslag utarbetades för att säkerställa deras effektivitet. En studie genomfördes om de säkerhetsrisker som kan uppstå genom externa investeringar tillsammans med medlemsländerna, och baserat på detta föreslogs en initiativplan fram till slutet av 2023. Åtgärder föreslogs för att förbättra forskningssäkerheten och säkerställa en systematisk och sträng genomföring av befintliga verktyg samt identifiera och hantera eventuella kvarvarande sårbarheter. Det utforskades även hur målinriktade verktyg från den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken (CFSP) kan användas för att stärka Europeiska unionens ekonomiska säkerhet, inklusive hybrid- och cybersäkerhetsdiplomati och verktyg för manipulation av främmande information och intervention (FIMI).
Europeiska unionen utfärdade riktlinjer till Signalspanings- och informationsanalyscentret (SIAC) för att särskilt fokusera på upptäckt av potentiella hot mot Europeiska unionens ekonomiska säkerhet. Detta syftar till att säkerställa full integration av skydd och stärkande av Europeiska unionens ekonomiska säkerhet i EU:s externa arbete och intensifiera samarbetet med tredjeländer om ekonomisk säkerhet.
Samtidigt uppmanade Kinas premiärminister Li Keqiang Tyskland den 21 juni 2023 att stärka samarbetet med Peking för att stödja tillväxten, med tanke på att den globala ekonomiska återhämtningen saknar momentum. Li sa under en presskonferens i Berlin: ”Den globala ekonomiska återhämtningen saknar tillväxtdynamik. Kina och Tyskland, som två stora och inflytelserika länder, bör arbeta nära tillsammans för global fred och utveckling.” Å andra sidan sa den tyska förbundskanslern Olaf Scholz att Tyskland strävar efter att bygga balanserade handelsförbindelser med asiatiska länder och inte begränsa sig till en enda partner.
Bedömning och framtidsutsikt
-Den senaste uttalandet från EU:s höga representant för utrikesfrågor, Borrell, som inkluderar en stark retorik, indikerar en önskan om att EU ska spela en kraftfull och aktiv roll i internationella konflikter. Detta kan leda till att EU engagerar sig mer i framtida internationella konflikter, som en ny inriktning.
-Idag är inte europeiska länder längre säkra, särskilt med konflikten i Ukraina och ökad spänning i områden som Östersjön, Balkan och vid de inre europeiska gränserna, trots att NATO arbetar för att säkerställa säkerheten mot eventuella hot från Ryssland.
-Kina förblir en utväg ur Europas ekonomiska kris, särskilt när det gäller Tyskland och Frankrike, trots de geopolitiska skillnaderna.
-Europeiska unionen står inför en konkurrenspolitik som inte gynnar ekonomin inom blocket. Dessa politiska åtgärder återspeglas i Unionens åtgärder i sina handelsförbindelser med Förenta staterna, som ständigt talar om handelsskyddspolitik.
Ökade geopolitiska spänningar, geostrategisk och geoekonomisk konkurrens mellan Väst och Ryssland, samt chocker som covid-19-pandemin och krisen i Ukraina, har belyst de potentiella riskerna i vissa ekonomiska beroenden och uppmärksammat Europeiska unionen om behovet av att agera för att uppnå självständighet inom områden som säkerhet, försvar och ekonomi.
En omfattande strategi, tillsammans med gemensamt agerande genom intern och extern politik samt en sammanhängande uppsättning åtgärder på EU- och medlemsstaternas nivå, utgör en akut nödvändighet för Europeiska unionen att utvärdera och hantera risker samtidigt som man behåller sin öppenhet för ekonomisk politik och regionala och internationella partnerskap.
Med tanke på den fortsatta konflikten mellan Förenta staterna och Kina fruktar Europeiska unionens länder att misstag som tidigare har gjorts i hanteringen av Moskva, särskilt när det gäller energiförsörjning, kan upprepas. Därför strävar Europa efter självständighet i sitt ekonomiska partnerskap och går mot gemensamma överenskommelser trots tydliga olikheter mellan dem.
Referenser
European Commission. 2023. “An EU approach to enhance economic security “
European Commission. 2023. “On European Economic Security Strategy”
European Commission. 2023. “Global Gateway”
Euronews.2023. “What do we know about the economic security strategy announced by the European Commission?”