Blir Sverige tryggare med amerikansk militär på svenskt territorium?

11 dec, 2023 | Studier & Rapporter

Sveriges regering har ingått ett historiskt avtal med USA:s försvarsmakt. En stor förändring av Sveriges säkerhetspolitik.

Avtalet kallat Defence Cooperation Agreement (DCA). Det innebär att USA får tillgång till svenska militärbaser, både armébaser, flygbaser och marinbaser samt kan lagra militär utrustning i Sverige. Avtalet syftar till att underlätta för den amerikanska militären att verka i Sverige i händelse av krig.

Vad betyder avtalet i praktiken?

Om Sveriges riksdag och amerikanska kongressen godkänner avtalet så kommer USA att få obehindrad tillgång till 17 militäranläggningar runt om i Sverige. Vi kommer kunna se mer utländsk trupp, utländsk personal, militärfordon, soldaternas möjlighet till permission, så kanske man får se utländska uniformer nere på stan. Dessutom får USA tillgång till flera åtråvärda områden att öva på.

Vad vinner Sverige på att öppna upp på det här sättet för USA på svensk mark?

Det skapar förutsättningar för att USA ska kunna vara i Sverige mer uthålligt och det blir enklare för USA att komma till Sveriges stöd i händelse av kris eller krig.

Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson (KD), menar att vi i Sverige befinner oss i det värsta säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. Det pågår anfallskrig i Europa och det finns stor risk att det sprider sig. Han tillägger att med flygvapnet och armén kan vi lagra ammunition om det värsta händer. Det här avtalet kommer att avskräcka fiender.

Medan Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson från Vänsterpartiet, menar att det i grunden inte är fel att man tecknar avtal med andra stater men det är ett väldigt långtgående avtal mellan Sverige och USA. Man oroar sig över innehållet. Det betyder att amerikansk lagstiftning ska gälla för de här soldaterna på svenskt territorium ifall de begår brott.

Kärnvapen i avtalet 

Till skillnad från Norge har inte Sverige något i avtalet som förhindrar förhandslagring eller övning med kärnvapen. Svenska Freds kallar avtalet vansinne.

Om vi inte har den klausulen kan Ryssland och andra tro att Sverige har kärnvapen och vi dras in och blir en del av kärnvapenupprustningen i världen, säger Kerstin Bergeå, Ordförande Svenska Freds.

Sverige saknar till skillnad från Norge ett undantag mot att ta emot kärnvapen i avtalet. Håkan Svenneling anser att det är djupt tragiskt att Sverige inte skrivit in det i avtalet. Han menar att Sverige, till skillnad från andra länder, till exempel Finland, Spanien och Litauen, inte har lagstiftning mot kärnvapen på sitt territorium. Därför borde Sverige gå samma väg som Norge och skriva in det i avtalet. Han säger att det som ligger till grund för Sveriges kärnvapenpolitik är bara uttalanden och man vet att det kan ändras.

Bedömning och framtidsutsikt

Frågan om Sveriges säkerhet och det eventuella närvarandet av amerikansk militär på svenskt territorium är komplex och kan generera olika åsikter beroende på politiska, strategiska och säkerhetsmässiga perspektiv. Här är några fördelar och nackdelar att överväga:

Fördelar:

– Att ha amerikansk militär närvarande kan stärka allianser och försvarssamarbete mellan länder. Det kan också bidra till att förbättra Sveriges försvarskapacitet genom att dela kunskap, resurser och teknologi.

– Amerikansk militär närvaro kan fungera som en avskräckande faktor gentemot potentiella hot och aggressorer. Det kan öka känslan av säkerhet och minska risken för konflikter.

– En närvaro av amerikansk militär kan möjliggöra snabbare reaktioner på olika säkerhetshot, särskilt om det finns redan etablerade samarbetsstrukturer och tränade enheter.

Nackdelar

Att tillåta utländsk militär på svenskt territorium kan ifrågasätta Sveriges suveränitet och neutralitetspolitik, vilket har varit en långvarig tradition.

– Närvaron av utländska militära styrkor kan öka spänningarna och risken för konfrontationer, särskilt om det finns politiska eller geopolitiska motsättningar mellan de inblandade länderna.

– Det kan finnas motstånd inom den svenska befolkningen mot att ha utländsk militär på nationellt territorium av olika skäl, inklusive oro för övervakning, integritetsfrågor eller generell opposition mot militär närvaro.

– Historiskt sett vet vi att stormakter alltid påverkar mindre stater och om Sverige inte har avtal eller lagstiftning som skyddar landet så kan Sverige bli utsatt eller tvingas ta emot intressen som andra stater vill få av kärnvapen och det är därför i fredliga tider man behöver skriva in och lagstifta om dem annars kommer andra makters intresse påverka oss.

De politiska beslut som rör försvars- och säkerhetsfrågor är komplexa och kan påverkas av många faktorer.  Därför bör beslut övervägas noggrant med hänsyn till nationens långsiktiga intressen och säkerhet.

Referenser 

Försvarsmakten. Aktuellt. 2023. ”Avtalet med USA stärker samarbetet”.

https://bit.ly/3RDXEIn

Regeringskansliet.Militärt försvar.2023.”avtal om försvarssamarbete med USA”.

https://bit.ly/4abwxvp

SVT Play.Nyheter.2023.

https://bit.ly/3RypCoC