Det finns många säkerhetsrisker och hot i samband med klimatförändringarna, såsom brist på naturresurser och de växande konflikterna över dem, vilket i sin tur leder till politisk och social instabilitet. Extremistiska grupper och organisationer utnyttjar naturkatastrofer som översvämningar och jordbävningar för att rekrytera och locka till sig individer och för att underblåsa protester och demonstrationer. Detta har fått det internationella samfundet att anta mer effektiva åtgärder för att hantera de skador som klimatförändringarna orsakar, eller mildra deras allvar.
Extremistgrupper konkurrerar om rikedomar
FN:s kontor för katastrofriskreducering rapporterade att det har skett mellan 350 och 500 medelstora till stora katastrofer globalt varje år under de senaste två decennierna, och antalet naturkatastrofer har ökat med fem gånger över det genomsnittliga under de senaste tre årtiondena. Det förväntas att katastrofhändelser, på grund av klimatförändringar, såsom torka, extrema temperaturer och återkommande förödande översvämningar, kommer att bli ännu vanligare i framtiden. Uppskattningar visar att vi kan förvänta oss omkring 560 katastrofer globalt varje år fram till 2030, vilket motsvarar en genomsnittlig takt av 1,5 katastrofer per dag.
Extrema och terroristgrupper utnyttjar de många kriser som världen står inför, såsom livsmedels- och energikriserna samt konsekvenserna av klimatförändringar. Dessa extremistgrupper tävlar om att dra nytta av de resurser som överlever naturkatastrofer, inklusive grupper som Boko Haram, ISIS och al-Qaida i Afrika. Dessa grupper expanderar snabbt både öster och väster om den afrikanska kontinenten, särskilt längs Afrikas kust och rör sig söderut mot Guineabukten.
Extremistgrupper utnyttjar torka för att öka rekryteringen och polarisering
Varningar ökade den 18 augusti 2023 om att (25) länder i världen, som rymmer (25%) av jordens befolkning, hotas av vattenbrist på grund av högt tryck på sina tillgängliga vattenresurser. Denna situation leder till risker för arbetslöshet, livsmedelssäkerhet och energisäkerhet. Data visar att de områden som mest lider av vattenbrist är Mellanöstern och Nordafrika. Det förväntas en ökning av den globala efterfrågan på vatten med en takt som ligger mellan (20 och 25%) fram till år 2050, och andelen människor som lever med vattenbrist förväntas öka till (100%).
Den somaliska ungdomsrörelsen försökte 2022 dra nytta av torka och klimatförändringar genom att rekrytera fler barn i utbyte mot mat och lite pengar, som de samlade in genom skattinsamling och tullavgifter samt ”zakat” (välgörenhet). På grund av deras kontroll över lokala handelsvägar mellan stater och regioner tvingar den somaliska ungdomsrörelsen handelsmän att betala skatter för att få passera och färdas till sin destination. Fram till nyligen hade ungdomsrörelsen kontroll över omfattande områden i mitten och söder om landet, ända ner till gränsen mot Kenya i söder och den etiopiska gränsen i väster.
Klimatkollapsen leder till ökad extremism
Med ”klimatkollaps” avses allvarliga och mycket skadliga förändringar i världens väder, som har blivit varmare på grund av mänsklig aktivitet som resulterar i ökad nivå av koldioxid i atmosfären. Effekterna av klimatkollapsen inkluderar stigande temperaturer, försämring av miljön, höjda havsnivåer, smältande polarisar och korallrevens död, vilket leder till livsmedels- och vattenosäkerhet. Detta i sin tur orsakar ekonomiska störningar, konflikter, terrorism och massmigration.
Liam Carr, en analytiker vid American Enterprise Institute’s Critical Threats Project, sade den 23 november 2022 att ”klimatförändringarna förvärrar de instabila förhållandena som utnyttjas av organisationer som IS och al-Qaida i olika delar av Afrika.” Carr tillade att klimatförändringarna möjliggör för extremistorganisationer i delar av Västafrika att öka rekryteringen, genom att utnyttja konkurrens om resurser mellan olika etniska grupper: detta är genom att agera som beskyddare för lokala samhällen. Grupperna har framgångsrikt använt denna strategi i regioner som Tillabéri i Niger, norra Burkina Faso och centrala Mali för att få inflytande och rekrytera. Konkurrensen om resurser bidrar också till osäkerheten och expansionen i nordvästra Nigeria.
Klimatförändringen är en av faktorerna som förvärrar hoten i Tchad Sjöregionen
Extremistgrupper i Sahelregionen i Afrika, med Boko Haram i spetsen, utnyttjar ökande temperaturer, ökad torka och brist på nederbörd, vilket leder till minskad jordbruksproduktion, för att rekrytera medborgare genom att utnyttja de ekonomiska förhållandena. Den amerikanska militära ledningen för Afrika (AFRICOM) har bekräftat att klimatförändringen är en av faktorerna som förvärrar hoten i Tchad Sjöregionen och andra områden. De undersöker närmare relationen mellan klimatet och konflikten eftersom området som AFRICOM verkar i, inkluderar några av de mest känsliga för klimatförändringar, som Mali och Burkina Faso, där terrorismen från extremistgrupper ökar.
Extremistgrupper utnyttjar översvämningar för att hindra leveransen av humanitärt stöd.
Det blir allt tydligare, särskilt efter orkanen ”Nepal” som drabbade Libyen den 12 september 2023, att klimatförändringen har haft en betydande påverkan på många vattenrelaterade variabler som nederbörd, kraftiga vindar. Dessa fenomen ökar intensiteten och hastigheten på översvämningar. Europeiska kommissionen har bekräftat att skadorna från årliga kustöversvämningar generellt kan öka med (20 till 50) gånger enbart på grund av klimatförändringen, om inte lämpliga åtgärder vidtas för att anpassa sig till översvämningar och reglera globala medeltemperaturen.
Sårbara länder lider mer av översvämningar, stormar och andra klimatrelaterade effekter än andra länder. Enligt uppskattningar från september 2023 påverkas människor i sårbara länder av naturliga katastrofer med tre gånger så hög frekvens jämfört med andra länder. Detta beror också på konflikter som uppstår på grund av klimatförändringen och inflytandet från extremistgrupper som har förhindrat leverans av humanitärt stöd.
Klimatförändringar orsakar förflyttningar och migration
Med klimatflyktingar avses den frivilliga eller ofrivilliga rörelsen av människor från en plats till en annan på grund av klimatförändringar, vanligtvis orsakade av växthuseffekten. Dessa omständigheter kan inkludera naturkatastrofer, gradvis ökenspridning, havsnivåhöjning eller skadedjur som förstör grödor, bland andra faktorer.
Av de flyktingar som fanns runt om i världen härstammade 72% från 5 länder. Under flykten utsätts flyktingar för många risker, inklusive hunger, sjukdom, våld och rekrytering av extremistgrupper. Hundratusentals pakistanier tvingades år 2022 att fly på grund av översvämningar som drabbade landet, som redan befann sig i en akut ekonomisk kris och behöver internationellt stöd för att hjälpa översvämningsdrabbade och återuppbygga.
Den brittiska regeringen mottog mars 2023 uppmaningar att utfärda visum för personer som flyr från klimatförändringsrelaterade naturkatastrofer. De uppmanades också att erbjuda säkra och lagliga sätt för dessa individer att komma till Storbritannien för att minska migrationspåverkan på gränssäkerheten. Dessutom föreslogs att det skulle utvecklas planer för människor i svaga länder genom att träna dem i hållbarhets kompetens för att hjälpa sina länder att anpassa sig till klimatförändringar och öka deras investeringar i klimatanpassningsåtgärder i utvecklingsländer. Prognoserna indikerar möjligheten att hundratals miljoner människor kan bli tvångsförflyttade på grund av klimatförändringens effekter under de kommande tre åren, och vissa av dem kan försöka nå Storbritannien på olika sätt, inklusive olagligt.
Extremhögern underblåser demonstrationer och protester
Tusentals demonstranter samlades i flera europeiska städer i september 2023 för att protestera mot klimatförändringar och regeringens stöd för fossila bränslen. Demonstranterna i Italien krävde att fler skatter skulle införas på koldioxidutsläpp. Klimataktivister i Berlin målade även Brandenburger Tor i orange för att driva på kraven om att stoppa användningen av fossila bränslen före 2030 och förbättra kampen mot global uppvärmning. Tiotusentals protesterade i New York den 18 september 2023 och krävde starkare åtgärder mot klimatförändringar inför FN:s generalförsamlingsmöte.
Högerextrema grupper tenderar att spela på människors rädslor istället för att möta problemen och utnyttjar spänningar kring naturresurser, särskilt vatten, för att fördjupa konflikter och ge utrymme för högerextrema aktiviteter. Med ökad rörelse av människor på grund av klimatförändringar kan lokala befolkningar, som utsätts för ökade migrationsvågor i sina länder, luta åt att visa högerextrema reaktioner, vilket kan öka främlingsfientligheten.
Bedömning och framtidsutsikt
Klimatförändringen orsakar många faror och hot mot alla aspekter av säkerheten, inklusive livsmedelssäkerhet och energisäkerhet, och Tchadsjön är ett betydande exempel på detta.
Klimatförändringen är en direkt orsak till terrorism och extremism. Extrema grupper kan utnyttja klimatförändringen och dess instabilitet för att rekrytera och locka individer, vilket stärker genomförandet av dess extremistiska ideologiska agendor.
Klimatförändringen leder till nya gränsöverskridande migrationsvågor och kan kopplas till ökad organiserad brottslighet och smuggling, inklusive vapensmuggling, människohandel och narkotikasmuggling.
Klimatförändringen spelar en betydande roll i bristen på naturresurser, vilket kan leda till interna konflikter, särskilt i länder med svaga institutioner och även över gränser.
Det förväntas att det internationella samfundet antar mer effektiva åtgärder och förfaranden för att förebygga skador relaterade till klimatförändringen eller mildra dess effekter. Dessutom behövs ökad finansiering och investeringar för att stödja ansträngningarna från utvecklingsländer som strävar efter att anpassa sig till klimatförändringen.
Referenser
Nytimes. 2023. “ Global Warming Is Bringing More Change Than Just Heat”
https://tinyurl.com/2tmkcn3n
UN. 2023.“ Climate breakdown’ alert as air quality dips during heatwaves: UN chief”
https://tinyurl.com/3fdxx7tz
UN.2023. “The Climate Crisis – A Race We Can Win”
https://tinyurl.com/2s48awh5
AA.2023. “.Klimatförändringarna hotar de mest utsatta samhällena”