Trots att hotnivån fortfarande är låg i icke-konfliktområden fortsätter Da’esh och dess filialer att utgöra ett allvarligt hot i konfliktzoner och grannländer, berättade en högt uppsatt FN-tjänsteman för säkerhetsrådet idag. Han underströk att användningen av våld ensamt, utan en tydlig strategi i ryggen, kan vara kontraproduktiv och skapa förutsättningar för spridning av terroristgrupper.
Vladimir Voronkov, biträdande generalsekreterare för Kontor för motverkande av terrorism, presenterade generalsekreterarens sjuttonde rapport om hotet som Da’esh utgör för internationell fred och säkerhet. Han varnade för att Da’esh-filialen i Sahelregionen blir alltmer självständig och intensifierar attacker i Mali, Burkina Faso och Niger. Utöver Afrika blir situationen i Afghanistan progressivt komplex, med farhågor om att vapen och ammunition nu håller på att hamna i terroristernas händer och blir verkliga.
Han belyste framsteg i att rikta in sig på Da’esh finanser och ledarskapskadrer, inklusive döden av Da’esh-ledaren tidigare under 2023, och noterade den betydande effekten av dessa motåtgärder mot terrorism på gruppens verksamhet i Irak och Syrien. Dessutom har motåtgärder mot terrorism i Egypten, Moçambique och Jemen också betydligt begränsat gruppens förmåga att genomföra operationer. Han betonade dock att ”kraften ensam inte kan leda till förändringar i de förhållanden som främjar terrorism”, och noterade att den kan öka våldet och förvärra de missnöjen som utnyttjas av terrorister.
Natalia Gherman, verkställande direktör för Kontrollkommittén för motverkande av terrorism och dess verkställande direktorat, sade att trots sin minskade territoriella kontroll är Da’esh fortfarande smidig och ambitiös. När hon beskrev lösningar sade hon att Kontrollkommittén för motverkande av terrorism och dess verkställande direktorat fortsätter att arbeta med partners för att utforska hur nya teknologiska verktyg och applikationer, såsom generativ artificiell intelligens (AI), kan användas för att stärka staternas förmåga att motverka terrorism. ”Våra insatser måste vara evidensbaserade […] och förenliga med mänskliga rättigheter”, sade hon och noterade att tillräckliga resurser måste avsättas för förebyggande åtgärder.
Genom att måla upp en dyster bild av det våld och den depression som kvinnor över hela världen har lidit av under Da’esh, påminde Farida Khalaf, överlevande, aktivist och president för Farida Global Organization, om att hon kidnappades av Da’esh år 2014 och utsattes för alla former av våld. Precis som tusentals andra kvinnor tog hennes drömmar slut när hon blev slav under Da’esh. Yazidernas folkmord fortsätter, sade hon, och tillade att många kvinnor ännu inte har blivit befriade, och 70 procent av yaziderna fortsätter att vara fördrivna i läger. Med tanke på att våldet inte kommer att upphöra om inte rättssystemet följs och rättvisa skipas, betonade hon att Da’esh-medlemmar måste hållas ansvariga.
I den följande debatten varnade rådsmedlemmarna om att, trots FN:s samordnade insatser i kampen mot terrorism, sprider Da’esh sin verksamhet, särskilt i Afrika, där de närs av befintliga konflikter och lokala klagomål. Många betonade också behovet av att vidta åtgärder för att lindra de allvarliga humanitära förhållandena som råder i fånglägren i norra Syrien, vilket skapar en idealisk plats för Da’esh att rekrytera nya anhängare.
På den punkten underströk Ghanas delegat vikten av att stärka vapenkontroll och gränsskyddsåtgärder för att förhindra olaglig handel med vapen. ”Genom att säkra våra gränser kan vi avsevärt fördröja spridningen av vapen och underminera terroristgruppers förmåga att agera”, sade han och betonade behovet av att hantera tillgången på vapen till Da’esh i konfliktzoner. I detta sammanhang uppmärksammade han Accra-initiativet – en motterrorismplattform för Västafrikanska staters ekonomiska gemenskap (ECOWAS).
Ecuadors delegat uttryckte oro över situationen i Afghanistan på grund av ISIL-KP:s (Islamiska staten i Irak och Levanten – Khorasanprovinsen) förmåga att genomföra attacker i regionen, såsom de som nyligen inträffade den 30 juli i Pakistan och den 13 augusti i Iran. Understrykande behovet av att stänga av Da’esh’s finansieringskällor, sade han att tillskottet av Internationella valutafonden (IMF) till Förenta nationernas globala samordningsavtal för motterrorism bidrar till multilaterala insatser att tackla detta problem.
Företrädaren för Förenta staterna, säkerhetsrådets president för augusti, som talade i sin nationella egenskap, sade att hennes land nyligen utnämnde två Da’esh-ledare, som begått sexuellt våld mot yazidier och var ansvariga för bortförande och förslavandet av kvinnor och flickor, som globala terrorister. Med hänvisning till denna utnämning som ”historisk” förklarade hon: ”Vi kommer aldrig sluta kämpa för rättvisa eller glömma mer än 2 700 yazidiska kvinnor och barn som fortfarande saknas.”
Samtidigt betonade representanten för Rysslands federation den förstörande roll som västvärld spelat i Mellanöstern, Afrika och Afghanistan. ”Uppkomsten av ISIL i Mellanöstern var en direkt följd av Förenta staternas och deras koalitions aggressiva insats mot Irak”, sade hon. När det gäller Afrika påstod hon att ”ISIL dök upp där som ett resultat av NATOs (North Atlantic Treaty Organization) aggression mot Libyen”.
Å sin sida betonade representanten för Förenade Arabemiraten att terrorism inte bör associeras med någon religion, nationalitet, civilisation eller etnisk grupp. ”Terrorism är ett oförsvarligt brott”, sade hon och varnade för att använda namn med religiösa slogans i samband med terroristgrupper, särskilt Da’esh. När Förenta nationerna och rådet använder benämningen ”Islamisk stat” kompromissar de med det faktum att det inte finns något islamskt med terrorism.
Hot mot internationell fred och säkerhet orsakade av terroristhandlingar
Vladimir Voronkov, Vice generalsekreterare, Förenta nationernas kontor för Terrorismbekämpning, som presenterar generalsekreterarens sjuttonde rapport om hotet som Da’esh utgör mot internationell fred och säkerhet samt FN:s insatser till stöd för medlemsstater för att bekämpa detta hot, sade att offren och överlevarna av terrorism fortsätter att vara en kraftig påminnelse om vikten av att upprätthålla multilaterala ansträngningar mot Da’esh och terrorism i alla dess former och manifestationer. Da’esh och dess filialer fortsätter att utgöra ett allvarligt hot i konfliktzoner och grannländer, men hotnivån förblir låg i icke-konfliktområden. Denna analytiska åtskillnad kan dölja den komplexa, kontextspecifika och dynamiska karaktären av hur dessa grupper agerar och utvecklas och deras påverkan på internationell fred och säkerhet, sade han.
I delar av Afrika är den fortsatta expansionen av Da’esh och dess filialer mycket oroande, varnade han och tillade att Da’esh-filialen i Sahel-regionen blir alltmer självständig och ökar attackerna i Mali, såväl som Burkina Faso och b . Konfrontationerna mellan denna grupp och en Al-Qaida-filial i regionen – tillsammans med den osäkra situationen efter statskuppen i Niger – utgör en komplex och mångfasetterad utmaning. I Demokratiska republiken Kongo har attacker av terrorister och andra väpnade grupper också ökat, med fortsatta strider mellan regeringsstyrkor och terroristgrupper. I den östra regionen av landet har vissa personer omkommit till följd av terroristvåld. Konflikten och instabiliteten i Sudan har också återuppväckt uppmärksamheten på närvaron och aktiviteten hos Da’esh och andra terroristgrupper i det landet.
Bortom Afrika blir situationen i Afghanistan alltmer komplex, och farhågorna om att vapen och ammunition hamnar i terroristernas händer börjar nu realiseras, varnade han. De inomlandsoperativa förmågorna hos Da’esh:s Khorasan har enligt uppgifter ökat, och gruppen har blivit mer sofistikerad i sina attacker mot talibanerna och internationella mål. Dessutom utgör närvaron och aktiviteten hos ett 20-tal olika terroristgrupper i landet, tillsammans med de repressiva åtgärder som Talibanens de facto myndigheter har infört och den allvarliga humanitära situationen, betydande utmaningar för regionen och utanför. Han betonade framstegen i att rikta in sig på Da’esh ekonomiska resurser och ledningsstrukturer, inklusive dödsfallet av Da’esh-ledaren tidigare 2023, och noterade den betydande effekten av dessa motåtgärder mot terrorism på gruppens verksamhet i Irak och Syrien.
Han framhöll vidare att motåtgärder mot terrorism i Egypten, Moçambique och Jemen också avsevärt har begränsat förmågan att genomföra operationer. Ändå kvarstår risken för att återuppstå. Som ett resultat av terrorismbekämpning har Da’esh övergått till att anta mindre hierarkiska och mer nätverksbaserade, decentraliserade strukturer, i Al-Qaidas fotspår, med ökad operativ autonomi för dess filialgrupper. Framför allt materialiserades inte den vanliga ökningen av Da’esh-våldet under månaden Ramadan år 2023. Han uttryckte oro över den förfärliga situationen i läger och interneringsanläggningar i nordöstra Syrien som håller personer med påstådda kopplingar till Da’esh och andra terroristgrupper, och sade att tiotusentals människor – främst kvinnor och barn – fortfarande är fast i läger och förvaringsanläggningar, med oförutsägbara konsekvenser för regional och internationell säkerhet.
Mot denna bakgrund underströk han att efterlevnad av internationell lag fortfarande utgör den grundläggande grundvalen för framgångsrika motåtgärder mot terrorism. Vidare understryker de ihållande utmaningarna som terrorismen innebär behovet av att motåtgärder mot terrorism grundas fast i politiska strategier för att lösa de konflikter som driver terrorismen. ”Kraft ensam kan inte leda till förändringar i de förhållanden som gynnar terrorism”, betonade han och noterade att användningen av våld – utan stöd av en tydlig strategi och utan grund i internationell lag – kan vara kontraproduktiv och öka våldet, förvärra missnöjen som terroristerna utnyttjar och skapa förutsättningar som gynnar spridningen av terroristgrupper. I detta sammanhang uppmärksammade han generalsekreterarens policydokument om En ny dagordning för fred, som har efterlyst en ny generation av motåtgärder mot terrorism. Hotet som Da’esh utgör understryker behovet av större komplettering mellan säkerhetsisatser och förebyggande åtgärder. Det afrikanska toppmötet om terrorismbekämpning som anordnas av FN:s kontor för terrorismbekämpning och Nigerias regering och som kommer att äga rum i Abuja 2024 kommer att erbjuda en möjlighet att utforska transkontinentala strategier för att hantera denna situation, noterade han.
NATALIA GHERMAN, verkställande direktör för verkställande direktoratet för terrorismbekämpning , sade att den sjuttonde rapporten tydligt visar att Da’esh fortfarande är smidig och ambitiös, trots sin minskade territoriella kontroll. En trend som framgår av rapporten visar att terroristaktivitet har fortsatt främst inom ramen för pågående konflikter. Det krävs en heltäckande strategi som syftar till att återställa fred samtidigt som man tar itu med de underliggande orsakerna till våld och förhållanden som kan vara gynnsamma för radikalisering som leder till terrorism. Rapporten välkomnar medlemsstaternas fortsatta insatser att repatriera sina medborgare från nordöstra Syrien, inklusive några för första gången, vilket är en lovvärd utveckling.
Medlemsstaterna har ansvaret att föra terrorister inför rätta, och Förenta Nationerna fortsätter att bistå medlemsstater som står inför utmaningar relaterade till återvändande av sina medborgare från Syrien och Irak. Med tanke på att Da’esh fortsätter att verka i delar av Afrika, sade hon att det är avgörande att FN tillhandahåller omfattande support till afrikanska medlemsstater för att stärka deras förmåga att hantera de underliggande förhållanden som gynnar terrorism, stärka kriminell rättvisa i samband med terrorism och motverka finansiering av terrorism. Under denna rapporteringsperiod stärkte enheterna inom det globala samordningsavtalet för FN:s motterrorismarbete sina partnerskap med vissa afrikanska länder för att svara på föränderliga hot, särskilt i och runt Öst- och Västafrika, särskilt i Sahel.
Hon sade att Förenta Nationerna har intensifierat sina insatser för att hålla Da’esh ansvariga för sina brott och fortsätter att bedöma rättsliga ramverk för att öka ansvarsskyldigheten för terroristhandlingar i enlighet med relevanta rådsresolutioner och internationella standarder. ’För att framgångsrikt bekämpa hotet från Da’esh och andra terroristgrupper måste vi lära oss av tidigare erfarenheter samtidigt som vi identifierar och hanterar nya och uppkommande hot,’ sade hon. I detta avseende fortsätter motterrorismkommittén och verkställande direktoratet att samarbeta med partners för att utforska hur nya tekniska verktyg och applikationer, såsom generativ artificiell intelligens (AI), maskininlärningssystem och andra uppkommande cybaserade plattformar, kan användas för att identifiera hot och stärka staternas motterrorismkapacitet. Efter antagandet av Delhi-deklarationen har motterrorismkommitténs verkställande direktorat samrått med Förenta Nationernas partners, tankesmedjor, civilsamhället, akademin och den privata sektorn för att utveckla en uppsättning icke-bindande riktlinjer för medlemsstater. Principerna kommer att hjälpa medlemsstaterna att förebygga, upptäcka och störa användningen av framväxande finansiella teknologier, informationsteknik (IT) och obemannade flygsystem för terroriständamål.
Hon betonade att det är kritiskt att åtgärder mot terrorism är en del av en omfattande strategi för att tackla hotet från terrorism. ’Våra insatser måste vara evidensbaserade, skräddarsydda, ålders- och könsanpassade och förenliga med mänskliga rättigheter,’ sade hon och tillade att ytterligare och tillräckliga resurser måste avsättas för förebyggande åtgärder.”
GENG SHUANG (Kina) sade att kampen mot terrorism fortfarande är en svår resa som kräver stärkt internationellt samarbete eftersom terroristgrupper arbetar omfattande på en global nivå med snabbt rörlig personal. Ingen enskild nation kan bekämpa deras ansträngningar. Multilateralt samarbete är avgörande, och Förenta Nationerna bör stödjas, inklusive genom genomförandet av relevanta beslut från Generalförsamlingen och FN:s säkerhetsråd samt FN:s strategi mot terrorism. Den bredaste möjliga basen för att bekämpa terrorism måste byggas. Dessutom bör politisering av terrorism undvikas. ”Det finns ingen skillnad på goda eller dåliga terrorister,” sade han. Alla länder är skyldiga att genomföra alla relevanta sanktioner. Dubbelmoral och selektivitet vid tillämpningen av sanktioner enbart tolererar terroristaktiviteter och underminerar arbetet med motåtgärder mot terrorism. Han motsätter sig att koppla terrorism till specifika länder, etniska grupper och religioner. Den internationella gemenskapen måste också eliminera grogrund för terrorism genom att hjälpa utvecklingsländer att bygga upp sina ekonomier, vilket kommer att förhindra att unga människor indoktrineras i terroristgrupper.
HERNÁN PÉREZ LOOSE (Ecuador) varnade för att Da’esh fortsätter att dra nytta av lokal sårbarhet för att främja våldsbejakande extremism, särskilt i Irak, Syrien och vissa regioner i Afrika. Situationen i Afghanistan är av särskild oro på grund av ISIL-KPs förmåga att genomföra attacker i regionen, såsom de som nyligen inträffade den 30 juli i Pakistan och den 13 augusti i Iran. Han betonade behovet av att stänga ner Da’eshs finansieringskällor genom att öka kapaciteten hos nationella myndigheter som ansvarar för att kontrollera penningtvätt och användningen av virtuella tillgångar. I detta sammanhang bidrar Internationella valutafonden (IMF) till Förenta Nationernas globala samordningsavtal för motterrorisminsatser till multilaterala ansträngningar för att tackla detta problem. Dessutom är det nödvändigt att begränsa tillgången till konventionella och improviserade vapen, som är avgörande för organisationen och genomförandet av terroristattacker. Han underströk också behovet av att vidta åtgärder för att lindra de allvarliga humanitära förhållandena som råder i interneringscenter i norra Syrien, vilket skapar en idealisk miljö för Da’esh att rekrytera nya anhängare.
DOMINGOS ESTÊVÃO FERNANDES (Moçambique) pekade på den ökande spridningen av terrorism i Afrika, där dödsfall kopplade till Al-Qaida och Da’esh nådde över 22 000 det senaste året – vilket representerar en ökning med 48 procent jämfört med 2022 – och sade att fattigdom, ojämlikhet, social uteslutning och diskriminering baserad på religion och kultur måste hanteras för att stoppa spridningen av terrorism. Han erkände riskerna med missbruk av framväxande teknologier och uppmanade till samarbete mellan FN och regionala organisationer i kampen mot terrorism. I detta syfte belyste han prestationerna hos Afrikanska unionens fredsinsats i Somalia – genom Afrikanska unionens övergångsinsats i Somalia (ATMIS), samtidigt som man också pekar på utplaceringen av Södra Afrikas utvecklingsgemenskap (SADC) i Moçambique. ”Vi måste säkerställa förutsägbar, flexibel och hållbar finansiering för Afrikanska unionens fredsbevarande insatser,” betonade han, samtidigt som han underströk att regeringsmyndigheter och försvars- och säkerhetsstyrkor måste samarbeta med lokala samhällen för att ge tidiga varningssystem.
AMEIRAH OBAID MOHAMED OBAID ALHEFEITI (Förenade Arabemiraten) sade att förebyggande åtgärder måste stärkas för att ta itu med de underliggande orsakerna till extremism och fokusera på att bygga fredliga och motståndskraftiga samhällen. För detta ändamål samarbetade hennes delegation med att utforma resolution 2686 (2023) om ”tolerans och internationell fred och säkerhet”, som uppmanar till ett omfattande tillvägagångssätt för att främja tolerans och fredlig samexistens för att ta itu med konfliktorsakerna. Resolutionen uppmanar också intressenter, inklusive religiösa och samhällsledare, media och sociala medieplattformar, att bekämpa hatpropaganda och extremism. Dessutom bör terrorism inte associeras med någon religion, nationalitet, civilisation eller etnisk grupp. ”Terrorism är en oacceptabel brottslighet,” sade hon. Hon betonade vikten av att undvika att använda namn med religiösa slogans som hänvisar till terroristgrupper, särskilt Da’esh. När Förenta Nationerna och rådet använder beteckningen ”Islamiska staten” kompromissar de med faktumet att terrorism inte har något att göra med islam. ”Terroristgrupper använder medvetet dessa beteckningar för att utnyttja religion för att uppnå sina mål,” tillade hon.
SHINO MITSUKO (Japan) betonade vikten av att samarbeta med relevanta intressenter och det civila samhället i kampen mot terrorism. Understrykande behovet av att hantera finansiering av terrorism, inklusive genom virtuella tillgångar. Hon uttryckte sitt stöd för Financial Action Task Forces initiativ för att påskynda global genomförande av relevanta standarder för virtuella tillgångar. I detta avseende uppmanade hon medlemsstaterna att tillämpa riskbaserade regler för penningtvätt och motverkande av finansiering av terrorism på leverantörer av virtuella tillgångar. Hon påminde om att Japan arrangerade ett sidoevenemang i juni under Counter-Terrorism Week för att underlätta diskussioner om det skadliga användandet av generativ artificiell intelligens för terroriständamål. Japan är engagerat i att leda diskussioner inom detta område, inklusive genom Hiroshima AI-processen, mot en människocentrerad och pålitlig artificiell intelligens, underströk hon och noterade samtidigt att hennes land har stött kapacitetsuppbyggnad inom gränskontroll, åtal, rehabilitering, återintegrering och maritim säkerhet.
DARREN CAMILLERI (Malta) uttryckte oro över det ökande terrorist våldet i Sahel, Stora sjöarna-regionen och Afrikas horn. Han uttryckte också oro över att Sudan kan fungera som en knutpunkt för överföring av nordafrikanska stridande till södra Libyen. Medveten om att terroristgrupper utnyttjar socioekonomiska missförhållanden och brister i styre och ansvarsutkrävande för att radikalisera och rekrytera i Afrika. Utöver underströk han vikten av förebyggande åtgärder och samarbete med det civila samhället, lokala samhällen, kvinnor och ungdomar. Motterrorisminsatser måste grunda sig på mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen, sade han samtidigt som han upprepade sitt stöd för ett jämställdhetsperspektiv.
ISIS MARIE DORIANE JARAUD-DARNAULT (Frankrike), påminde om att hennes land i Levanten fortfarande är mobiliserat som en del av den internationella koalitionen mot-Da’esh. Hon sade att Paris kommer att tilldela 86,6 miljoner euro under 2023 för humanitär verksamhet och stabilisering i Irak och Syrien. Under de senaste åren har Frankrike repatrierat 171 minderåriga i sällskap av 57 mödrar och samtidigt infört robusta procedurer för rättsliga förfaranden och vård. Dessutom bidrar landet med 8,2 miljoner euro till Global Survivors Fund för våld relaterat till konflikter, meddelade hon och noterade att kampen mot terrorism inte kan skiljas från kampen för kvinnors rättigheter. När det gäller motarbetande av finansiering av terrorism är hennes land aktivt inom ramen för initiativet ”No Money for Terror”, tillade hon, och rapporterade att Frankrike under 2023 kommer att fördubbla sina frivilliga bidrag till kontoret för motterrorism till förmån för afrikanska länder. Hon underströk vikten av regionalt samarbete och belyste verksamheten vid Abidjan International Counter-Terrorism Academy, som etablerades av Elfenbenskusten och Frankrike.
ANNETTE ANDRÉE ONANGA (Gabon) sade att hon är djupt oroad över att Da’esh fortsätter utgöra ett hot i konfliktområden. Gruppen har visat sig vara anpassningsbar och hittar nya sätt att utöka terrorismen, till exempel genom att använda teknologi. Den internationella gemenskapen måste fördubbla sina ansträngningar för att vända denna trend, som är särskilt allvarlig i Sahel-regionen och Västafrika. Hennes delegation stöder ansträngningarna att utrota denna globala plåga. Hon välkomnade gemensamma insatser för att destabilisera Da’esh och sade att den internationella gemenskapen inte får slappna av, eftersom utbrytargrupper av Da’esh anpassar sig. Da’esh har förmågan att hantera stora summor pengar, rekrytera nya stridande och utnyttja de sociala sårbarheter som många länder står inför. Gruppens förmåga att skaffa små vapen och vapen är mycket oroande. Den afrikanska gemenskapen behöver det internationella gemenskapens stöd, eftersom Da’esh agerar opportunistiskt för att etablera sig i regioner med svaga institutioner. Det växande hotet kräver stärkt samarbete på internationell och nationell nivå samt målinriktade åtgärder.
Detta är en översatt version av en text som först publicerades av UN